Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ( 2 ΜΕΡΟΣ)

Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1 ΜΕΡΟΣ)

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΕΝΟΤΗΤΑ 49
Τα αποτελέσματα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και η ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Τα αποτελέσματα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου ήταν τα εξής:
1. Ανθρώπινες απώλειες (50.000.000 νεκροί και αγνοούμενοι )
2. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών.
3. Υλικές καταστροφές (η βιομηχανία, τα σπίτια, το συγκοινωνιακό δίκτυο, η ναυτιλία και κάποιες πόλεις έχουν διαλυθεί, οι ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να δανειστούν από τις ΗΠΑ).
4. Κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου (λιγότερο στη Βρετανία, περισσότερο στη Γερμανία και στην Αυστρία )
5. Ηθική καταρράκωση (έγιναν θηριωδίες και από τις δυο πλευρές με αποκορύφωμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις μαζικές εκτελέσεις και τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί)
6. Εξασθένηση του ρόλου της Ευρώπης (εμφανίζονται ως υπερδυνάμεις η Σοβιετική ΄Ενωση και οι ΗΠΑ)
7. Δημιουργείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (σκοπός του ήταν η ρύθμιση των διαφορών ανάμεσα στα κράτη ώστε να αποτραπούν ένοπλες συγκρούσεις. Επίσης η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η φροντίδα για τους πρόσφυγες, η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς, η προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετείχαν 50 κράτη και η έδρα του ορίστηκε στη Νέα Υόρκη. Το κυριότερο όργανο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας με μόνιμα και μη, μέλη. Άλλα όργανα του ΟΗΕ είναι η Γενική Συνέλευση και η Γενική Γραμματεία. Ο ΟΗΕ κάποιες φορές πέτυχε τους στόχους του και κάποιες άλλες όχι.

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΕΝΟΤΗΤΑ 48
Κατοχή, Αντίσταση και Απελευθέρωση

Η κατεχόμενη Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: γερμανική ( Κρήτη Αττική, Κ. Μακεδονία, Νησιά του Αιγαίου), βουλγαρική (Α. Μακεδονία, Δ. Θράκη ) και ιταλική (υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου ). Κυβέρνηση στην Ελλάδα ορίστηκε από συνεργάτες των Γερμανών (δωσίλογοι) με πρωθυπουργό τον Τσολάκογλου.
Οι κατακτητές επέβαλαν μέτρα καταστολής και δέσμευσαν τους οικονομικούς πόρους του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να υπάρξει πείνα και να εμφανιστεί το φαινόμενο της μαύρης αγοράς.
Η αντίσταση αρχικά περιλάμβανε μεμονωμένες ενέργειες (κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από το βράχο της Ακρόπολης). Το φθινόπωρο του 1941 ιδρύεται το Ε.Α.Μ. με πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε. με στόχο την οργάνωση του αγώνα κατά των κατακτητών αλλά και την πολιτειακή αυτοδιαχείριση μετά την απελευθέρωση. Ακολουθεί η ίδρυση του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ. Αρχές του1942 ιδρύεται το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ με αρχηγό τον Άρη Βελουχιώτη.
Αντιστασιακές ενέργειες έγιναν πολλές, με αποκορύφωμα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Επίσης μέσα στις πόλεις οργανώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Σημαντική ήταν και η συμβολή των γυναικών στον αγώνα κατά του κατακτητή.
Οι Γερμανοί σε αντίποινα για τις αντιστασιακές πράξεις των Ελλήνων, έκαναν μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Επίσης δημιούργησαν ένοπλα σώματα Ελλήνων σε συνεργασία με δωσίλογους για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του ΕΛΑΣ και των αμάχων (τάγματα ασφαλείας).
Κάποιες περιοχές στην Ελλάδα απελευθερώθηκαν χάρη στην Αντίσταση και η διακυβέρνησή τους πέρασε στα χέρια των κατοίκων με πρωτοβουλία του ΕΑΜ. Το 1944 οργανώθηκε «η κυβέρνηση του βουνού» που ανέλαβε τη διοίκηση των απελευθερωμένων περιοχών και έκανε εκλογές για εθνοσυνέλευση. Έδρα είχε το χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας.
Τον Οκτώβριο του 1944 η Ελλάδα απελευθερώνεται και τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο Β 'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΕΝΟΤΗΤΑ 47
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο


Στις 15 Αυγούστου του 1940 ιταλικό υποβρύχιο βυθίζει στην Τήνο το πολεμικό πλοίο Έλλη.
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ιταλία απαίτησε από την Ελλάδα να γίνει δεκτή η είσοδος των στρατευμάτων της στη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός μέσω του Μεταξά αρνήθηκε. Έτσι ξεκίνησε ο ελληνοιταλικός πόλεμος. Μετά την αρχική υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων ακολούθησε αντεπίθεση που οδήγησε τους Έλληνες όχι μόνο να πάρουν τις χαμένες περιοχές αλλά και να προχωρήσουν 60 χιλιόμετρα μέσα στην Αλβανία. Η εαρινή επίθεση των Ιταλών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα τον Απρίλιο του 1941 η Γερμανία επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία. Μετά από σύντομη αντίσταση τα στρατεύματα όλου του μετώπου άρχισαν να διαλύονται. Ακολουθεί συνθηκολόγηση με πρωτοβουλία του αρχιστράτηγου Τσολάκογλου. Τέλος Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Η αντίσταση συνεχίζεται στην Κρήτη μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εντωμεταξύ η ελληνική κυβέρνηση Τσουδερού με τον Γεώργιο έχει καταφύγει στο Κάιρο.

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



ΕΝΟΤΗΤΑ 46
Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Αφορμή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.
Από το 1939 ως το 1941 η Γερμανία καταλαμβάνει την Πολωνία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Βομβαρδίζεται η Αγγλία και καταλαμβάνεται η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα.
Η κατακτημένη Ευρώπη οργανώνεται σύμφωνα με τα ναζιστικά πρότυπα. Δεσμεύονται οι οικονομικοί πόροι των κατακτημένων χωρών, γίνεται προπαγάνδα, διώξεις εναντίον Εβραίων και Ρομά και δημιουργούνται κινήματα αντίστασης από τους κατακτημένους.
Το 1941 η Γερμανία επιτίθεται κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ηττείται στο Στάλιγκραντ το 1943.
Στη Βόρεια Αφρική ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων (1941-1943)
Οι Η.Π.Α. μπαίνουν στον πόλεμο το 1941 μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ. Σκληρές ναυμαχίες διεξάγονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Μετά τη νίκη στην Αφρική οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στην Ιταλία, ο Μουσολίνι φεύγει προς τα βόρεια και η Ιταλία συνθηκολογεί (Σεπτέμβριος 1943).
Τον Ιούνιο του 1944 οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία ( Β. Γαλλία). Ελευθερώνονται Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και οι Γερμανοί καθώς πιέζονταν και ανατολικά από τους Σοβιετικούς υποχωρούν προς τη Γερμανία. Το Μάιο του 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί και η Γερμανία συνθηκολογεί. Η Ιαπωνία συνεχίζει τον πόλεμο και οι Η.Π.Α. ρίχνουν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγουστος 1945).