Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ


ΕΝΟΤΗΤΑ  42
Πολιτικές διαστάσεις της κρίσης του 1929

Πολλοί άνθρωποι στην εποχή του μεσοπολέμου αμφισβητούν τη δυνατότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Έτσι στρέφονται είτε προς τον κομμουνισμό είτε προς το φασισμό.

Σοβιετική Ένωση: Μετά το θάνατο του Λένιν αναλαμβάνει ο Στάλιν, που  μετατρέπει την Ε.Σ.Σ.Δ. σε ισχυρή βιομηχανική δύναμη αλλά κυβερνά συγκεντρωτικά. Οι έχοντες διαφορετική άποψη διώκονται και δολοφονούνται. Οι εξουσίες συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Στάλιν και το κομμουνιστικό κόμμα απλώς υλοποιούσε τις αποφάσεις του (σταλινισμός ).

Ιταλία : Το 1921 ιδρύθηκε το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που πέτυχε τη στήριξη των δυσαρεστημένων και των μεγαλογαιοκτημόνων και βιομηχάνων. Το 1926  ο Μουσολίνι ήταν απόλυτος ηγέτης (ντούτσε ).Το κράτος επιδίωκε τον απόλυτο έλεγχο. Το μόνο νόμιμο κόμμα ήταν το φασιστικό ενώ οι αντίπαλοι φυλακίστηκαν ή δολοφονήθηκαν. Η νεολαία, τα συνδικάτα, τα Μ.Μ.Ε.  χειραγωγούνταν και η προπαγάνδα οργίαζε.

Γερμανία: Το 1919 ιδρύεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ναζιστικό ). Πετυχαίνει  τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Παράλληλα ενισχύεται και το κομμουνιστικό κόμμα της Γερμανίας. Τότε οι κεφαλαιούχοι, για να αντιμετωπίσουν τους κομμουνιστές, στηρίζουν οικονομικά τον Αδόλφο Χίτλερ. Το 1932 οι ναζί κερδίζουν τις εκλογές. Προχωρούν σε διώξεις κομμουνιστών και σοσιαλιστών. Ο Χίτλερ γίνεται απόλυτος ηγέτης (φύρερ ). Το μόνο νόμιμο κόμμα είναι το ναζιστικό. Η νεολαία χειραγωγείται. Η προπαγάνδα οργιάζει. Εφαρμόζεται επιθετική ρατσιστική πολιτική εναντίον όσων ήταν διαφορετικοί ( Εβραίοι, τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι, πολιτικοί αντίπαλοι).

Υπόλοιπη Ευρώπη : Επιβάλλονται καθεστώτα φασιστικού τύπου στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Αυστρία και Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου