Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ



ΕΝΟΤΗΤΑ 46
Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος
Αφορμή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.
Από το 1939 ως το 1941 η Γερμανία καταλαμβάνει την Πολωνία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Βομβαρδίζεται η Αγγλία και καταλαμβάνεται η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα.
Η κατακτημένη Ευρώπη οργανώνεται σύμφωνα με τα ναζιστικά πρότυπα. Δεσμεύονται οι οικονομικοί πόροι των κατακτημένων χωρών, γίνεται προπαγάνδα, διώξεις εναντίον Εβραίων και Ρομά και δημιουργούνται κινήματα αντίστασης από τους κατακτημένους.
Το 1941 η Γερμανία επιτίθεται κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Ηττείται στο Στάλιγκραντ το 1943.
Στη Βόρεια Αφρική ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον των συμμαχικών στρατευμάτων (1941-1943)
Οι Η.Π.Α. μπαίνουν στον πόλεμο το 1941 μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ. Σκληρές ναυμαχίες διεξάγονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Μετά τη νίκη στην Αφρική οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στην Ιταλία, ο Μουσολίνι φεύγει προς τα βόρεια και η Ιταλία συνθηκολογεί (Σεπτέμβριος 1943).
Τον Ιούνιο του 1944 οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία ( Β. Γαλλία). Ελευθερώνονται Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και οι Γερμανοί καθώς πιέζονταν και ανατολικά από τους Σοβιετικούς υποχωρούν προς τη Γερμανία. Το Μάιο του 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί και η Γερμανία συνθηκολογεί. Η Ιαπωνία συνεχίζει τον πόλεμο και οι Η.Π.Α. ρίχνουν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (Αύγουστος 1945).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου