Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

-->
ΕΝΟΤΗΤΑ 9
Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Για να ανεφοδιαστούν τα ελληνικά στρατεύματα, για να οργανωθούν πολιτικά οι περιοχές που απελευθερώνονταν και επειδή υπήρχε η ανάγκη για διαχείριση των εθνικών γαιών, οι τοπικοί οργανισμοί δηλαδή πολιτικοί σχηματισμοί τοπικού χαρακτήρα (ένα είδος τοπικών κυβερνήσεων) ανέλαβαν την εξουσία. Ελέγχονταν από προεστούς, Φαναριώτες και ιεράρχες. Τέτοιοι οργανισμοί ήταν: η Πελοποννησιακή Γερουσία, η Γερουσία Δυτικής Χέρσου Ελλάδας και ο Άρειος Πάγος.
Κάποιες φορές οπλαρχηγοί και Φιλικοί κατηγόρησαν τους προεστούς, τους Φαναριώτες και τους ιεράρχες ότι επιχειρούν να μονοπωλήσουν τη διαχείριση της εξουσίας.
Ήταν φανερή η ανάγκη για δημιουργία μιας κεντρικής διοίκησης και κατάργησης των τοπικών οργανισμών. Έτσι γίνεται η Α΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο που ψήφισε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα, το σύνταγμα της Επιδαύρου που ήταν επηρεασμένο από τα συντάγματα της γαλλικής επανάστασης. Η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με αβασίλευτη δημοκρατία. Η διοίκηση ασκούνταν από το Εκτελεστικό με 5 μέλη και από το Βουλευτικό με 70 μέλη . Η εθνοσυνέλευση τόνιζε ότι η επανάσταση δεν είχε κοινωνικοανατρεπτικές διαθέσεις.
Η Β΄Εθνοσυνέλευση γίνεται στο Άστρος της Κυνουρίας.
Η εμφύλια σύρραξη εκδηλώνεται το φθινόπωρο του1823, αρχικά ως πολιτική σύγκρουση ( μέχρι το καλοκαίρι του 1824) και έπειτα ως ένοπλη ( Ιούλιος 1824- Ιανουάριος 1825). Οι αιτίες αυτής της σύγκρουσης ήταν:
  • οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτούς που προεπαναστατικά διέθεταν εξουσία και ήθελαν να τη διατηρήσουν ( πρόκριτοι, ιεράρχες, Φαναριώτες) και σε εκείνους που αναδείχθηκαν στα πεδία των μαχών γι΄ αυτό και θεωρούν δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην εξουσία (οπλαρχηγοί, Φιλικοί)
  • τοπικιστικές αντιθέσεις
  • διαφωνίες για τη διαχείριση των χρημάτων του δανείου που πήραμε από την Αγγλία.
  • Προσωπικές αντιπαλότητες και φιλοδοξίες.
Στην πρώτη φάση (από το φθινόπωρο του 1813 μέχρι το καλοκαίρι του 1824 ) συγκρούστηκαν οι δυο παρατάξεις ( εκτελεστικό- Βουλευτικό). Στη δεύτερη φάση (Ιούλιος 1824- Ιανουάριος 1825) συγκρούστηκαν στερεοελλαδίτες και Υδραίοι εναντίον Πελοποννησίων.
Η Γ΄Εθνοσυνέλευση συγκαλείται στην Τροιζήνα το 1827 και εκλέγει ως κυβερνήτη της Ελλάδας τον Καποδίστρια για 7 χρόνια. Ψηφίζει το πολιτικό σύνταγμα της Ελλάδας που στηριζόταν στη διάκριση των εξουσιών και ήταν το πιο δημοκρατικό της εποχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου