Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

-->
ΕΝΟΤΗΤΑ 10
Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Η διεθνής συγκυρία ήταν αρνητική για την ελληνική επανάσταση:
  • Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μετά τους ναπολεόντειους πολέμους προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εκείνες τις ισορροπίες που θα απέτρεπαν πολέμους μεγάλης έκτασης.
  • Η Ευρώπη βίωνε την παλινόρθωση.
Η ελληνική επανάσταση αντιμετωπίστηκε ως μέρος του ανατολικού ζητήματος.
Το 1821 και το 1822 οι ευρωπαϊκές δυνάμεις κράτησαν αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Η κατάσταση αλλάζει το 1823, όταν η Αγγλία με υπουργό των εξωτερικών τον Κάνιγκ αναγνωρίζει την Ελλάδα ως εμπόλεμη δύναμη. Η Αγγλία θεωρούσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο συνεργάτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία για να μη χάσει την επιρροή της στους Έλληνες προτείνει το σχέδιο των τριών τμημάτων. Η Ελλάδα συνάπτει δάνεια με την Αγγλία. Έλληνες ηγέτες υπογράφουν την πράξη προστασίας. Δημιουργούνται 3 κόμματα: το ρωσικό, το γαλλικό και το αγγλικό. Οι μεγάλες Δυνάμεις αναμιγνύονταν όλο και πιο πολύ στα ελληνικά πράγματα.
Στην Ευρώπη δημιουργήθηκε ο φιλελληνισμός, ένα κίνημα συμπαράστασης στους Έλληνες. Γεννήθηκε από τον φιλελευθερισμό και τον επαναστατικό ριζοσπαστισμό που είχε σπείρει η γαλλική επανάσταση. Ευνοήθηκε από το θαυμασμό των ξένων για την Αρχαία Ελλάδα, από τον αποτροπιασμό για τις βαρβαρότητες των Τούρκων και από τις ελληνικές επιτυχίες. Ο φιλελληνισμός βοήθησε την επανάσταση οικονομικά, ηθικά και με την προσωπική συμμετοχή κάποιων ευρωπαίων.
Τελικά με τη συνθήκη του Λονδίνου (1827) προβλέπεται αυτόνομο ελληνικό κράτος. Η άρνηση του σουλτάνου να τη δεχτεί οδηγεί στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Με την ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο ρωσοτουρκικό πόλεμο η Ρωσία υποχρεώνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία να δεχτεί όλες τις αποφάσεις των Δυνάμεων για το ελληνικό ζήτημα. Με το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας (1830) αναγνωρίζεται η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος με σύνορα τη γραμμή που ορίζεται από τα ποτάμια Αχελώο και Σπερχειό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου