Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909) ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (1913)

-->
ΕΝΟΤΗΤΑ 27
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909)

Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον η πολιτική ηγεσία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εθνικές διεκδικήσεις. Η βασιλική οικογένεια κατηγορούνταν για συνεχείς επεμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις και για λανθασμένες επιλογές (π.χ. ύπατος αρμοστής Γεώργιος στην Κρήτη). Έτσι επικρατούσε πολιτική αστάθεια.
Σ΄ αυτές τις συνθήκες ιδρύθηκε το Μάιο του 1909 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μια οργάνωση κατώτερων αξιωματικών. Στόχος του ήταν η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και η κατάργηση της ευνοιοκρατίας της βασιλικής οικογένειας. Υπήρχαν επίσης ασαφή αιτήματα για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στην οικονομία.
Τον Αύγουστο του 1909 εκδηλώνεται κίνημα στο στρατόπεδο στο Γουδί (με αρχηγό το Νικόλαο Ζορμπά). Τα αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου γίνονται αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία.
Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας υποστηρίζει το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου, στρέφεται κατά της συναλλαγής και ζητά «Ανόρθωση» του κράτους.
Η ηγεσία του Στρατιωτικού Συνδέσμου καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ηγηθεί της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου