Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

->
ΕΝΟΤΗΤΑ 22
Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια κατά τον 19ο αιώνα έγιναν πεδίο αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων των βαλκανικών λαών.
Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου: Δημιουργείται η Μεγάλη Βουλγαρία που είχε στην κατοχή της ένα μεγάλο μέρος του σημερινού ελληνικού κράτους.
Συνέδριο του Βερολίνου (1878): Αναιρεί τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Δημιουργείται αυτόνομη Βουλγαρία με περίπου ίδια σύνορα όπως η τωρινή. Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία γίνονται ανεξάρτητες. Η Κύπρος δίνεται στην Αγγλία.
Το 1881 η Θεσσαλία και η επαρχία Άρτας δίνονται στην Ελλάδα.
Μακεδονικό ζήτημα- αγώνας: ήταν ο αγώνας για τον έλεγχο της Μακεδονίας, που ήταν υπό οθωμανική κατοχή, και τη διεκδικούσαν Έλληνες, Σέρβοι και Βούλγαροι. Η σύγκρουση είχε αρχικά τη μορφή ελέγχου στην εκπαίδευση και στη θρησκευτική συνείδηση αλλά τελικά πήρε ένοπλη μορφή.
Το 1893 οργάνωση των Βουλγάρων επιδιώκει την ένωση των πληθυσμών Μακεδονίας- Θράκης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την αυτονόμηση της Μακεδονίας. Το 1895 δημιουργείται μια επιτροπή από Βουλγάρους με απώτερο στόχο την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία . Το 1898 οργανώνονται στη Μακεδονία ένοπλες ομάδες Βουλγάρων (κομιτατζήδες).Το 1896-1897 οι πρώτες ένοπλες ελληνικές ομάδες εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τους κομιτατζήδες. Το 1903 ξεσπά από τους Βουλγάρους η εξέγερση του Ίλιντεν που καταπνίγεται από τα οθωμανικά στρατεύματα. Στις συγκρούσεις εμπλέκονται πλέον και οι Οθωμανοί. Ξεχωριστή μορφή από την πλευρά των Ελλήνων υπήρξε ο Παύλος Μελάς.
Το 1908 ξεσπά στη Θεσσαλονίκη το κίνημα των Νεότουρκων από Τούρκους αξιωματικούς, αστούς και διανοούμενους, που υποχρέωσε το σουλτάνο να παραχωρήσει σύνταγμα και υποσχέθηκε ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους λαούς, που κατοικούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Δίνεται αμνηστία σε Βούλγαρους και Έλληνες και έτσι τελειώνει ο μακεδονικός αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου