Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η Ελλαδα από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου έως τα τέλη του 20ού αιώνα


ΕΝΟΤΗΤΑ 56
Η Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 (1974-1981)

Μετά την πτώση της δικτατορίας σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η νέα κυβέρνηση απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους και απομάκρυνε από καίριες θέσεις στελέχη του δικτατορικού καθεστώτος. Επίσης, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση από την τουρκική προέλαση στην Κύπρο χωρίς όμως αποτέλεσμα και ως διαμαρτυρία η Ελλάδα αποχωρεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Ιδρύονται δυο νέα κόμματα: η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΚΚΕ νομιμοποιείται.
Οι εκλογές του 1974 αναδεικνύουν ως κυρίαρχη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία με μεγάλο ποσοστό. Στο δημοψήφισμα του 1974 ο λαός αποφασίζει ότι δε θέλει το βασιλιά και έτσι τον Ιούνιο του 1975 το πολίτευμα της χώρας μας αλλάζει σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Παράλληλα δικάζονται και καταδικάζονται οι πρωτεργάτες της δικτατορίας.
Η νέα κυβέρνηση επανεντάσσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνει την ένταξη στην ΕΟΚ (1981), προχωρά σε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και καθιερώνει τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στον κρατικό μηχανισμό. Τα κυριότερα προβλήματα αυτής της περιόδου (1974-1977) είναι οικονομικά.
Το 1980 ο Καραμανλής γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου