Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 
-->
Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης

Από τη μια, λοιπόν, υπήρχε ο λαός που απαιτούσε να φύγει ο βασιλιάς, από την άλλη ο βασιλιάς και κάποιοι αριστοκράτες που έρχονταν σε συνεννόηση με βασιλείς γειτονικών κρατών για την κατάπνιξη της επανάστασης και στη μέση βρίσκονταν οι μετριοπαθείς Γιρονδίνοι που είχαν τον έλεγχο της Νομοθετικής συνέλευσης. Οι Γιρονδίνοι κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον της Αυστρίας και της Πρωσίας. Ο λαός καταλαμβάνει τα ανάκτορα του Κεραμικού. Η εκτελεστική εξουσία του βασιλιά καταλύεται και παραχωρείται σε συμβούλιο με επικεφαλής τον Δαντόν που ανήκε στην πολιτική λέσχη των Κορδελιέρων. Η Νομοθετική αναγνωρίζει πολιτικά δικαιώματα σε όλους του άνδρες, δημεύει την περιουσία των αριστοκρατών και διαχωρίζει την εκκλησία από το κράτος.
Η δεύτερη φάση της γαλλικής επανάστασης (Σεπτέμβριος 1792- Ιούλιος 1794)
Η Συμβατική συνέλευση, στην οποία κυριαρχούν οι ριζοσπάστες ορεινοί, καταργεί τη μοναρχία και εγκαθιδρύει αβασίλευτη δημοκρατία. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αποκεφαλίζονται. Εξωτερικά η Γαλλία συνεχίζει τον πόλεμο και πολλά ευρωπαϊκά κράτη συνασπίζονται εναντίον της. Εσωτερικά η οικονομική κατάσταση χειροτέρευε.
Τότε συστήνεται η Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας, η Επιτροπή Γενικής Ασφάλειας και επαναστατικά δικαστήρια με στόχο την καταστολή αντεπαναστατικών ενεργειών. Λίγο αργότερα συλλαμβάνονται οι ηγέτες των Γιρονδίνων. Σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση με επικεφαλής το Ροβεσπιέρο (της λέσχης των Ιακωβίνων). Οργανώνεται ο στρατός, εκτελούνται περίπου 40000 άνθρωποι ως εχθροί της επανάστασης (περίοδος της Τρομοκρατίας), λατρεύεται το ανώτατο ον, δίνονται νέα ονόματα στους μήνες. Αυτά τα ακραία μέτρα προκαλούν αντιδράσεις και τελικά ο Ροβεσπιέρος και οι συνεργάτες του εκτελούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου