Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

-->
ΕΝΟΤΗΤΑ 17
Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831)
Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης (1829)



Το 1828 ο Καποδίστριας φτάνει στην Ελλάδα. Έχει να αντιμετωπίσει την ερήμωση της χώρας, την εξαθλίωση του λαού, τους ληστές, τους πειρατές και τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό.
Πολίτευμα: αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος της Τροιζήνας και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.
Ένοπλες δυνάμεις: συγκρότησε το στρατό, αξιοποίησε τους αγωνιστές της επανάστασης, ίδρυσε το Λόχο των Ευελπίδων, προσπάθησε να οργανώσει στρατιωτικό ναυτικό.
Οικονομία: οργανώνει το πρώτο κρατικό ταμείο, ιδρύει τράπεζα, κόβει νόμισμα (φοίνικας), εκσυγχρονίζει τη γεωργία (εισάγει νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέα είδη).
Εκπαίδευση: ιδρύει το Ορφανοτροφείο της Αίγινας (στο οποίο λειτουργούσαν 3 αλληλοδιδακτικά, 3 ελληνικά και αρκετά χειροτεχνεία), το Πρότυπο Σχολείον, το Κεντρικόν Σχολείον και το Πρότυπον Αγροκήπιον. Δεν προχωρά στην ίδρυση πανεπιστημίου γιατί θεωρεί ότι η εκπαίδευση πρέπει να δίνει, στη δεδομένη στιγμή, βασικές γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση.
Ολοκλήρωση της επανάστασης: Η τελευταία μάχη δίνεται από το Δ. Υψηλάντη στην Πέτρα της Βοιωτίας στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829. Με το πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητο κράτος (1830) και με τη συνθήκη της Κων/λης (1832) διευρύνει τα σύνορά της νότια της γραμμής Αμβρακικού – Παγασητικού (περιλαμβάνοντας και τις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες).
Αντιπολίτευση : Κατά του Καποδίστρια στράφηκαν πρόκριτοι με τοπική εξουσία, Φαναριώτες και πλούσιοι πλοιοκτήτες γιατί δημιούργησε ένα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία. Επίσης φιλελεύθεροι διανοούμενοι εξαιτίας του αυταρχισμού του. Η Αγγλία και η Γαλλία υποκινούσαν τις αντικαποδιστριακές κινήσεις, επειδή θεωρούσαν τον Καποδίστρια όργανο των Ρώσων.
Από το 1830 εκδηλώνονται διάφορες εξεγέρσεις εναντίον του, που καταλήγουν στη δολοφονία του από το Γεώργιο και Κων/νο Μαυρομιχάλη στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 1831.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου