Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

-->


ΕΝΟΤΗΤΑ 18

Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την 3η Σεπτεμβρίου 1843



Ο εμφύλιος, που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια στην Ελλάδα, έκανε τις Δυνάμεις να ορίσουν ως βασιλιά της Ελλάδας τον Όθωνα, γιο του βασιλιά της Βαυαρίας και ως πολίτευμα την απόλυτη μοναρχία.

Επειδή όμως ο Όθωνας ήταν ανήλικος, την εξουσία την ασκούσε η Αντιβασιλεία, μια επιτροπή από βαυαρούς αξιωματούχους. Η Αντιβασιλεία θέλησε να οικοδομήσει ένα σύγχρονο εθνικό κράτος κατά τα δυτικά πρότυπα. Επιδίωκε την εθνική ανεξαρτησία, τη βασιλική απολυταρχία και το συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Διοίκηση
: Η Ελλάδα χωρίζεται σε 10 νομούς και μεταφέρεται η πρωτεύουσα από το Ναύπλιο στην Αθήνα.

Στρατός
: Βασίζεται σε 3500 βαυαρούς στρατιωτικούς και παραγκωνίζονται οι Έλληνες αγωνιστές.

Δικαιοσύνη: αναμορφώθηκε.

Εκπαίδευση: η πρωτοβάθμια δινόταν από Δημοτικά σχολεία 7ετούς φοίτησης. Η δευτεροβάθμια από τριτάξια Ελληνικά σχολεία και τετρατάξια Γυμνάσια. Ιδρύεται Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και Πολυτεχνικό Σχολείο.

Εκκλησία
: Η ελληνική εκκλησία ορίζεται ως αυτοκέφαλη.

Οι Έλληνες απέναντι στην Αντιβασιλεία κράτησαν εχθρική στάση.

Το 1835 ο Όθωνας ενηλικιώνεται και παίρνει την εξουσία αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Η κατάσταση των αγροτών χειροτέρευε, η ληστεία αναπτυσσόταν, οι Δυνάμεις επέβαλαν στην Ελλάδα οικονομικό έλεγχο και οι στρατιωτικοί ήταν δυσαρεστημένοι. Έτσι δυνάμεις της φρουράς της Αθήνας και πολίτες με επικεφαλής το Δ. Καλλέργη και το Μακρυγιάννη τη νύχτα της 2ης προς 3η Σεπτεμβρίου 1843 συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα και απαίτησαν σύνταγμα. Ο Όθωνας αναγκάζεται να δεχτεί την παραχώρηση συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου