Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1919-1922)


 
ΕΝΟΤΗΤΑ 37
Το τουρκικό εθνικό κίνημα

Η παρουσία των δυνάμεων της Αντάντ στο οθωμανικό έδαφος και η ήττα της Τουρκίας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο τόνωσαν τον εθνικισμό των τουρκικών πληθυσμών.
Ο Μουσταφά Κεμάλ, αξιωματικός του οθωμανικού στρατού, οργανώνει στα βάθη της Ανατολής κίνημα αντίστασης. Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός εθνικού τουρκικού κράτους. Έτσι σε συνέδρια που συμμετείχαν εκπρόσωποι τουρκικών αντιστασιακών οργανώσεων από όλη τη χώρα αναδείχθηκε ο Κεμάλ ηγέτης και διατυπώθηκε μια εθνική διακήρυξη που περιλάμβανε το πολιτικό πρόγραμμα των Τούρκων για την ανεξαρτησία τους.
Το 1919 οι κεμαλικοί κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή και η εθνική διακήρυξη γίνεται επίσημα αποδεκτή ως Εθνικό Συμβόλαιο. Οι Βρετανοί διαλύουν τη Βουλή και ο Κεμάλ οργανώνει την Α΄ Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στην Άγκυρα. Εκεί ψηφίζεται το νέο σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο η χώρα ονομάζεται Τουρκία, χάνει το θρησκευτικό της χαρακτήρα και γίνεται κοσμικό κράτος, και η νομοθετική εξουσία θα ασκούνταν από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Ο Κεμάλ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας.
Το Νοέμβριο του 1920 οι κεμαλικοί διαλύουν το ποντοαρμενικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου