Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



ΕΝΟΤΗΤΑ 33
Η ρωσική επανάσταση

Αίτια
Στη Ρωσία στις αρχές του 20ου αι. επικρατούσε το τσαρικό καθεστώς. Υπήρχαν μεγάλες γαιοκτησίες ενώ αγρότες και εργάτες ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η επανάσταση που ξεσπά το 1905 οδηγεί σε παραχώρηση συντάγματος από τον τσάρο Νικόλαο Β΄. Με τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα πράγματα χειροτέρεψαν για το λαό.

Το Φεβρουάριο του 1917 με επανάσταση ανατρέπεται ο τσάρος και την εξουσία την παίρνουν μετριοπαθείς φιλελεύθεροι. Οργανώνονται τα σοβιέτ ( συμβούλια εργατών, αγροτών, στρατιωτών κ.λ.π. ) που σιγά σιγά ενισχύουν τη δύναμή τους. Η προσωρινή κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα για αναδασμό και απόσυρση από τον πόλεμο.

Έτσι τον Οκτώβριο του 1917 οι μπολσεβίκοι (Ρώσοι κομμουνιστές ) με ηγέτη τον Λένιν επικρατούν με επανάσταση στην Πετρούπολη ( οκτωβριανή επανάσταση ). Ο Λένιν αφαιρεί μεγάλες ιδιοκτησίες και οικονομικές μονάδες από τους ιδιοκτήτες και δίνει τον έλεγχο τους στα σοβιέτ. Με τη συνθήκη του Μπρεστ – Λιτόφσκ (1918 ) η Ρωσία αποχωρεί από τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Αργότερα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους τσαρικούς και στους μπολσεβίκους και κυριαρχούν οι δεύτεροι (1921) . Τελικά ιδρύεται η Ε.Σ.Σ.Δ. ή Σοβιετική Ένωση που ήταν το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο.

Η επανάσταση στη Ρωσία οδήγησε σε εξεγέρσεις στην Ευρώπη ( Γερμανία, Ουγγαρία ). Οργανώθηκε η Γ΄Διεθνή (με σκοπό την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλο τον κόσμο ) και ιδρύθηκαν τα πρώτα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη ανάμεσα στα οποία και της Ελλάδας (1918, με την ονομασία ΣΕΚΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου