Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


ΕΝΟΤΗΤΑ 34
Η λήξη του Α΄παγκοσμίου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις


Οι ρυθμίσεις καθορίστηκαν από τις εξής παραμέτρους : α. ανάγκη να αναδιαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός χάρτης β. επιδίωξη της Γαλλίας για εξουθένωση της Γερμανίας γ. προσπάθεια των Δυνάμεων να περιορίσουν την επιρροή του σοβιετικού καθεστώτος δ. αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.

Υπογράφηκε μια σειρά από συνθήκες :
α. συνθήκη των Βερσαλιών (1919): αφορά τη Γερμανία που δίνει εδάφη σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες και στη Ρωσία και πληρώνει πολεμικές αποζημιώσεις.
β. συνθήκη του Αγ. Γερμανού (1919) : αφορά την Αυστροουγγαρία που ουσιαστικά διαλύεται.
γ. συνθήκη του Νεϊγύ (1919): αφορά τη Βουλγαρία που δίνει εδάφη στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα ( Ανατ. Μακεδονία, Δυτ. Θράκη και προαιρετική ανταλλαγή πληθυσμού).
δ. συνθήκη Τριανόν (1920) : αφορά την Ουγγαρία.
ε. συνθήκη Σεβρών (Αύγουστος 1920 ): αφορά την Οθωμανική Αυτοκρατορία που δίνει την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Μεσοποταμία στην Αγγλία, τη Συρία και το Λίβανο στη Γαλλία. Η Ελλάδα παίρνει την Ίμβρο και Τένεδο, την Αν. Θράκη και τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης για 5 χρόνια. Η Ιταλία μας δίνει τα Δωδεκάνησα εκτός από τη Ρόδο. Τα Στενά τίθενται σε διεθνή έλεγχο.

Οι νικήτριες χώρες ιδρύουν ένα διεθνή οργανισμό για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των κρατών που ονομάζεται Κοινωνία των Εθνών. Ωστόσο το δικαίωμα του βέτο που είχαν τα μέλη της και η αδυναμία να επιβάλλει τις αποφάσεις της οδήγησαν στην αποτυχία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου